Divna & Melόdi - The official YouTube channel

Loading...

О нама

Ова страница је у изради!

Двадесетпетогодишњица хора "Мелόди" 

У јесен 1991. Дивна Љубојевић, дотадашњи диригент хорова "Мокрањац" и "Прво београдско певачко друштво", са групом пријатеља основала је "Хор и студио за духовну музику Мелόди".

Током четврт века постојања Хор "Мелόди" је сваке недеље и празника певао на литургијама и богослужењима у манастиру Ваведење на Сењаку у Београду, али и у многим другим манастирима и црквама (рачунамо да смо певали на готово 2.000 богослужења).

Такође, Дивна је са Мелόдима одржала и преко 500 наступа у најпрестижнијим концертним дворанама света, све до Хонг Конга, промовишући православну духовну музику у класичну музику, тј. настојећи да она добије место које западна духовна музика има одувек.

До сада је објављено 9 албума, од којих је сваки имао и више иностраних издања (укупно 24 носача звука).

Остали су запамћени и међународни пројекти - са солистима из Велике Британије, са солистима Базелске опере, и истакнутим руским извођачима, попут заслужног уметника Русије баса профунда Владимира Милера - као и премијерна извођења неколико вокално-инструменталних дела.

Дивна се бавила педагошким радом у земљи и иностранству, док су "Мелόди" били својеврсна школа дириговања и појања из које су изашли многи данас угледни појци, диригенти и педагози у области духовне музике.

За свој рад добијали су и бројна призања, од награде "Војислав Илић" Мелόдима као најбољем хору на Међународном фестивалу "Хорови међу фрескама" (2000), па до одликовања која је Дивна добила у Кијеву 2010, када ју је поглавар Украјинске Православне Цркве (Московска Патријаршија) митрополит Владимир наградио орденом Почајевске иконе Мајке Божије "за проповед Православља појањем", или ордена "Верност и вера" који је недавно добила у Русији. Такође, водећи француски Магазин за класичну музику “Le Mond De la Musique” доделио је Дивнином албуму “Lumieres Du Chant Byzantin” највишу могућу оцену (пет звездица).

Данас су Дивна и "Мелόди" у свету заштитни знак православне духовне музике и српске културе. Када 14. октобра 2016. буду прославили своју хорску славу, светог Романа Мелода (Слаткопојца), они ће бити спремни да наставе своју мисију са једнаким ентузијазмом као и пре двадесет пет година.