субота, 6. април 2013.

Концерт у Сава Центру 25. априла 2013. у 20 часова

Концерт у Сава Центру - информације о улазницама
Гости на концерту:
Владимир Робертович Милер, бас-профундо, заслужни уметник Руске Федерације, оперски певач и црквени појац, солиста Државне Академске Капеле Санкт-Петербурга, рођен је у Сибиру 1964. године. Заршио музикологију на Лењинградском државном конзерваторијуму, а потом соло певање на Музичкој академији у Келну. Наступао на концертима у Великој Британији, Ватикану, Холандији, Италији, Немачкој, Сједињеним Државама... Певао је у оперским поставкама Маријинског театра у Санкт Петербургу, Холандске Краљевске Опере и других угледних кућа. Такође, аутор је бројних радова из области историје руске музике. Владимирова извођења забележена су на око 80 музичких дискова водећих светских издавачких кућа, а о његовом стваралаштву снимљено је више телевизијских филмова, као и телевизијских и радио емисија у Русији и Западној Европи. Ово је његов први сусрет са српском публиком.
Квартет солиста Празничног хора Валаамског манастира. Празнични хор Валаамског манастира основан је по благослову Епископа Тројицког Панкратија, игумана Спасо-Преображењског Валаамског манастира ради појања на богослужењима на којима је присутан Патријарх. У састав Хора и његовог ужег ансамбла ушли су најбољи појци вокалних колектива и музичких театара Санкт-Петербурга. Сваке године Хор учествује у патријаршијским богослужењима, а такође наступа и са концертним програмом у Русији и иностранству. Ансамбл хора је добитник награде "За извођачко мајсторство" фестивала Branderburgische Sommerkonzerte (Берлин, 2000). Године 2008. Хор је одржао концерт у базилици Св. Николе у Барију (Италија) у оквиру "Фестивала руске уметности" који је одржан на личну иницијативу В. В. Путина и С. Берлусконија. На репертоару ансамбла је древно појање Православних Цркава Грчке, Бугарске, Србије и Грузије, као и древноруско богослужбено појање, руска духовна музика XVII-XX века, древно и савремено валаамско појање, руске народне песме, романсе, маршеви руске армије и козачки маршеви. Ансамбл традиционално прати посете руског државног врха острву Валаам.
Алексеј Жуков, диригент и руководилац Празничог хора Валаамског манастира (рођен 1969), завршио је Хорску школу "Глинка" при Лењинградској Државној Академској Капели. Године 2008. награђен је граматом Митрополита Санкт-Петербуршког Владимира "за усрдан труд на добробит Православне Цркве".
Хор Богословије Св. Арсеније из Сремских Карловаца је мушки вокални ансамбл са вековном традицијом. Карловачка Богословија је од свог оснивања 1794. године много полагала на неговање традиционалног црквеног појања. Уосталом, то је родно место српског народног "Карловачког појања", чије је напеве савременим нотним писмом први пут забележио Корнелије Станковић боравећи у Сремским Карловцима између 1855. и 1877. године. У хору Богословије некада су певали великани српске духовне музике попут Н. Барачког. Данас је руководилац овог хора Тамара Петијевић, диригент и музички педагог великог међународног искуства.

Нема коментара:

Постави коментар